Pastinaaksoep met kastanjes en koningszwam

Ingrediënten:
4 personen

½ prei
1 ui
1 stengel bleekselderij
0,6 liter water
Olijfolie
300 gram pastinaak
50 ml witte wijn
30 gram gekookte kastanjes
1 eetl azijn of citroensap
Kruidenolie
40 ml olijfolie
5 gram peterselie

Benodigdheden:

dunschiller
vergiet
staafmixer of blender
pollepel
zeef
maatbeker

Bereidingswijze:
Snijd de ui, prei en selderij grof voor de bouillon. Was en zet op met water. Laat minimaal 1 uur op laag vuur pruttelen zodat de smaak van de groente in het water trekt. (je kunt ook bouillonblokjes gebruiken ipv een verse bouillon .
Schil de pastinaak en snijd in grove stukken. Bak 5 minuten in olie op laag vuur zodat ze niet kleuren.
Blus de pastinaak af met de wijn.
Voeg de (gezeefde en op smaak gebrachte) bouillon toe.
Kook de pastinaken in 15-20 minuten gaar. Pureer met een staafmixer en haal door een zeef. Of voor een gladder resultaat: gebruik de blender.
Verkruimel de kastanjes voor garnering en bak deze krokant in de koekenpan in wat olie. Ongeveer 5 minuten op laag vuur
Doe voor de kruidenolie de peterselie en olijfolie in een blender en draai tot een mooie groene olie. Bewaar voor de garnering.
Breng de soep op smaak met zout en peper en azijn of citroensap.

Serveren: Schenk de soep voorverwarmde borden en garneer met de verkruimelde kastanjes, paddestoelen en peterselie-olie.

Koningszwam ‘coquilles’
4 personen

Ingrediënten:
2 grote koningsoesterzwammen
1/2 theelepel zout
sap van ½ citroen
½ liter warm water
2 el zonnebloemolie
Zout en peper naar smaak
Een scheutje witte wijn

Bereidingswijze:
Snijd de hoedjes van de paddestoelen en snijd de stelen in plakken van 2 cm dik.
Meng water, zout en citroen voor de “natte pekel”.
Doe de plakjes paddestoelen in de pekel laat de plakjes paddestoelen 45-60 min weken.
Laat de paddestoelen uitlekken en dep droog.
Verhit de in een koekenpan en bak de ‘coquilles’ op hoog vuur aan elke kant goudbruin.
Houd warm tot gebruik.