Miso beurre blanc

Ingrediënten:
4 personen

  • 2 sjalotjes
  • 100 ml room
  • 2 eetlepels mirin
  • 2 eetlepels witte miso
  • 50 ml witte wijn
  • 100 gram koude, ongezouten boter, in blokjes

Benodigdheden:

pan
zeef
garde of staafmixer

Bereidingswijze:

Doe de sjalot, mirin, room en miso in een pannetje en breng aan de kook. Laat ongeveer 2 minuten inkoken, voeg dan de wijn toe en laat nog even inkoken.  Tot ongeveer 1/3 van de oorspronkelijke hoeveelheid.

Zeef het mengsel en doe de vloeistof terug in de pan. Zet het vuur laag. Voeg dan de klontjes koude boter toe: roer ze één voor één met een garde door de saus, tot ze mooi zijn opgelost. Daarna heb je een zachte, gebonden saus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

De saus is lekker bij van alles: bijvoorbeeld licht gerookte prei of  asperges.